Petak , srpanj 10. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / TKO ZAISTA VODI KOLINDINU KAMPANJU? Ovo ime svima vam je dobro poznato

TKO ZAISTA VODI KOLINDINU KAMPANJU? Ovo ime svima vam je dobro poznato

Kampanja za predsjedničke izbore, još uvijek službeno nije počela, ali neslužbeno je i više no vidljivo da se koplja lome na sve strane. Posebno zanimljiva situacija odvija se u stožeru aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Osim što šefica države mora krenuti u ozbiljnu bitku sa svojim protukandidatima Miroslavom Škorom i Zoranom Milanovićem, problemi koji je stišću nemaju pretjerane veze s njom samom, ali se naslućuju kao ozbiljna prepreka kada je o pobjedi na izborima riječ.

Naime, izvori bliski premijeru Andreju Plenkoviću prepričavaju kako je predsjednica u kampanju, u kojoj će iza nje stati HDZ, krenula bez konzultacija sa stranačkim rukovodstvom, okružujući se ljudima koji nisu trebali biti dijelom njezinog tima. Mahom su to konzervativci s kojima Plenković od početka mandata ne uspijeva pronaći zajednički jezik, no zato zajednički jezik s družinom koja se vrzma oko predsjednice ima Milijan Brkić koji se diskretno uvukao u kampanju te sklopio novi pakt s predsjednicom. Njih dvoje zakopali su ratne sjekire te se ponovno zbližili, a Brkić bi za predsjednicu trebao lobirati po rodnoj Hercegovini.

Da je Brkić aktivan u timu prve hrvatske predsjednice potvrđuje činjenica da kampanju vodi osječki župan Ivan Anušić, koji nije bio Plenkovićev, već Brkićev i predsjedničin izbor, jer su smatrali da je Slavonija minsko polje za predsjednicu, budući da tamo više no dobro stoji Škoro. Osim toga, u Slavoniji će za predsjednicu agitirati i Ivan Penava, buntovni vukovarski gradonačelnik koji je s Plenkovićem na ratnoj nozi. I posljednje ime, ono Andrije Mikulića, koji će za predsjednicu lobirati u zagrebačkom kraju, pokazatelj je da je Brkić taj koji iz prikrajka drži sve konce u rukama, jer Mikulić godinama slovi za njegova čovjeka.

Plenković je predsjednici uspio nametnuti tek direktora Verna Ivu Ivića, koji će se angažirati oko društvenih mreža. No, pitanje koje se dugoročno nameće u ovoj priči jest ono koje se tiče odnosa dvaju čelnika vladajuće stranke. Odnedavno se u HDZ-u može čuti da su Plenković i Brkić sklopili pakt o nenapadanju, nakon što je Plenković uvidio da bez Brkićevih operativnih sposobnosti stranka ne može dobivati izbore. Ne  treba zaboraviti da se i Karamarko oslanjao na Brkićeve operativne sposobnosti. Štoviše, njih dva bili su prijatelji pa ga je ovaj ostavio prije no što je Karamarko posve skliznuo na margine hrvatske politike. Čeka li takva sudbina i Plenkovića ostaje vidjeti.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Raspudić o Možemo: Vi ste jedna ekstremna, lijeva, totalitarna stranka

O ministrima iz redova nacionalnih manjina još nismo razgovarali, rekao je Branko Bačić u večerašnjem …