Utorak , prosinac 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Trump: “Zidovi funkcioniraju”, Demokrati: “Vidimo se na sudu”

Trump: “Zidovi funkcioniraju”, Demokrati: “Vidimo se na sudu”

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak deklaraciju o izvanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali ga sada čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.

Trump je zatražio da Kongres u proračun uključi novac za zid, koji je bio jedan od njegovih glavnih predizbornih obećanja. Demokrati koji čine većinu u Zastupničkom domu tome se protive te su blokirali projekt.

Izvanredno stanje – ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres – omogućilo bi Trumpu da izgradi zid, odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju. Dajući izjavu u Vrtu ruža Bijele kuće, Predsjednik je rekao kako će mu izvanredno stanje omogućiti da preraspodijeli osam bilijuna dolara. Novac će se uzeti s vojnih projekata i od novca namijenjenog borbi protiv šverca droge.

Demokrati žele otvorene granice

Demokrati su odmah osudili njegovu inicijativu koja, po njima, nema nikakvo opravdanje i pozvali zastupnike s obje strane da se mobiliziraju kako bi onemogućili gradnju zida.

“Svi znaju da zidovi funkcioniraju”, rekao je američki predsjednik u petak te rekao, “Mi imamo invaziju droge, invaziju bandi, invaziju ljudi, i sve je to neprihvatljivo”.

“Predsjednikova ilegalna deklaracija koja polazi od nepostojeće krize, žestok je udarac našem ustavu i čini Ameriku manje sigurnom”, napisali su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer.

Predsjednik je najavljujući da će potpisati izvanredno stanje dao naslutiti kako je svjestan da mu slijedi pravna bitka.

“Pobijedit ćemo”

“Na sreću, pobijedit ćemo”, rekao je, pokazujući kako ima povjerenja u konzervativne suce Vrhovnog suda.

Države New York i Kalifornija odmah su najavile da će sudski pokušati pobiti Trumpovu odluku, kao i američke organizacije za zaštitu ljudskih prava. Vidimo se “na sudu”, pisao je Gavin Newsom, guverner Kalifornije.

U Kongresu, Odbor za pravna pitanja Zastupničkog doma, u kojem kontrolu imaju demokrati, najavio je hitno otvaranje parlamentarne istrage. Više američkih predsjednika dosad je posegnulo za proglašavanjem izvanrednog stanja.

Jimmy Carter proglasio je izvanredno stanje nakon uzimanja talaca u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. George W. Bush to je učinio nakon napada na SAD 11. rujna 2001., a Barack Obama posegnuo je za tom mjerom u jeku epidemije gripe H1N1.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Američki državni tajnik: Naravno da će biti prijenosa vlasti. Na novu vladu Donalda Trumpa

Američki državni tajnik Mike Pompeo, jedan od najvećih lojalista Donalda Trumpa, danas je postao prvi član Trumpovog kabineta …