Ponedjeljak , ožujak 1. 2021.
Naslovnica / Istaknuto / Twitter uvodi potpunu zabranu oglašavanja političara i političkih stranaka

Twitter uvodi potpunu zabranu oglašavanja političara i političkih stranaka

Twitter uvodi zabranu bilo kakvog oblika oglašavanja političara ili političkih stranaka, naglašavajući kako oni doseg takvih poruka “trebaju zaraditi, a ne kupiti”.

Ovu promjenu najavio je u srijedu glavni izvršni direktor kompanije Jack Dorsey i ovo je jedan od poteza, smatraju stručnjaci, koji će povećati pritisak na Facebook zbog njegovog kontroverznog stava kako političari mogu oglašavati čak i svoje izjave koje nisu zasnovane na činjenicama.

Nova politika, najavljena putem Dorseyjevog Twitter naloga, stupit će na snagu 22. studenog i primjenjivat će se globalno na sve oglase koji se odnose na politička pitanja.

Ovo znači da će zabrana biti primjenjena i za vrijeme vanrednih izbora u Velikoj Britaniji, piše Guardian.

Podsjetimo da su iz Twittera već u lipnju je najavili da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost tweetova koji krše njegova pravila, ali dolaze iz važnih izvora kao što su političari.
Nova pravila primjenjivati će se u slučaju političara i dužnosnika vlade koji imaju više od 100.000 sljedbenika.

“Sada ćemo jasno označavati sve tweetove koji krše naša pravila korištenja, ali smo ih odlučili ostaviti zbog javnog interesa”, rekao je Jack Dorsey, jedan od čelnika kompanije.

Uvrjedljivi tweetovi bit će prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati kliknuti na poveznicu kako bi ih vidjeli.

Kritičari su rekli da ta drustvena mreža nije činila dovoljno u nadzoru tweetova političara koji bi bili uklonjeni da ih je objavio običan korisnik. Neki su od Twittera tražili da ukloni zajedljive tweetove predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i drugih političara, dok su Trump i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favoriziraju liberale.

Trump na Twitteru ima 61 milijun sljedbenika, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima. Bijela kuća tada nije komentirala najavu kompanije.

Trumpov najstariji sin, Donald Trump Jr., na svom Twitter računu objavio je poveznicu na najavu označavanja tweetova koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: “Ako to mogu učiniti vođi slobodnog svijeta zamislite što čine vama i vašem glasu!”.

Glasnogovornica Twittera je rekla da će o označavanju tweetova odlučivati ljudi, a ne umjetna inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tweet u javnom interesu odlučivat će timovi.

“U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tweetovima, iako bi inače kršili naša pravila”, objavio je Twitter na svom blogu.

“Stavit ćemo obavijest na koju ćete morati kliknuti prije no što vidite tweet kako bi osigurali dodatan kontekst i jasnoću”. Obavijest će se pojavljivati na vremenskoj crti računa i na drugim područjima, poput pretrage, najavio je Twitter.

Twitter je dodao da “ima slučajeva, poput izravnih prijetnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu”.

Trump je u razgovoru za televiziju u srijedu bez dokaza ustvrdio da Twitter “vrlo otežava ljudima da mi se pridruže na Twitteru i meni čine mnogo težim da pošaljem svoju poruku”. “Strašno je to što radi Twitter”, tada je rekao američki predsjednik.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: SILAZAK

(Marko 9, 2-10) Moraš proći tom samotnom dolinom moraš proći sasvim sam mitko od nas …