Ponedjeljak , studeni 23. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Utjecaj koronavirusa na europsku industriju automobila – katastrofalne brojke govore sve!

Utjecaj koronavirusa na europsku industriju automobila – katastrofalne brojke govore sve!

Proizvodni gubici na razini cijele Europske unije zbog obustave rada tvornica dosad iznose najmanje 2.446.344 motornih vozila, odnosno toliko ih je manje proizvedeno u ovom periodu

Ovih dana svjedoci smo popuštanja rigoroznih mjera koje su vlade EU zemalja i Velike Britanije poduzele posljednjih nekoliko mjeseci u sprječavanju širenja kronavirusa. Već i sada je jasno da će se nastale štete u ekonomskom, a naravno i zdravstvenom pogledu zbrajati i analizirati, ne mjesecima, već godinama koje dolaze. Naravno, nitko pa čak niti zdravstveni stručnjaci nisu posve sigurni što nas očekuje u narednim mjesecima po pitanju pandemije COVID-19 u cijelom svijetu.

No život očito ne smije stati, a jedna od mjera popuštanja svakako se odnosi i na automobilsku industriju u zemljama Europske unije, koja je jedna od najbitnijih grana ekonomije 27 EU zemalja, plus Velika Britanija. Pa dobro, ne baš svih, jer Hrvatska, uz čast iznimkama poput Automobila Rimac i nekim namjenskim tvrtkama za proizvodnju vozila (vojnim ili službenim), odnosno tvrtkama koje proizvode ili sklapaju dijelove i komponente za autoindustriju i ne zapošljava toliko ljudi u autoindustriji, prenosi tportal.hr

Iako već desetljećima zdvajamo zbog činjenice da nas veliki svjetski automobilski proizvođači izbjegavaju ‘ucrtati’ na karte svojih proizvodnih pogona, u slučaju pandemije COVID-19 se čini da smo dobro i prošli u odnosu na mnoge zemlje EU, kojima je autoindustrija izvor punjenja državne i privatne kase.

Europsko udruženje proizvođača automobila ili ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) je ovih dana analizirala utjecaj obustave proizvodnje automobila, odnosno proizvodnih pogona autoindustrije zbog koronavirusa po zemljama EU i Velike Britanije.

Zašto ACEA? Pa zato jer ova organizacija predstavlja 16 glavnih proizvođača automobila, kombija, kamiona i autobusa u Europi.

Njezine članice su BMW Group, CNH Industrial, DAF Trucks, Daimler, Ferrari, Fiat Chrysler Automobili, Ford of Europe, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Jaguar Land Rover, PSA Group, Renault Group, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars i Volvo grupa. ACEA ima bliske odnose s 29 nacionalnih udruženja proizvođača automobila u Europi i održava dijalog o međunarodnim pitanjima s automobilskim udruženjima širom svijeta. Isto tako, ACEA surađuje s različitim institucionalnim, nevladinim, istraživačkim i partnerima iz civilnog društva – kao i s nizom industrijskih udruženja sa srodnim interesima. I naravno ACEA ima stalnu suradnju s Europskim vijećem za istraživanje i razvoj automobila (EUCAR), koje je industrijsko tijelo za zajednička istraživanja i razvoj.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Američki državni odvjetnik dopustio tužiteljima da istražuju izborne neregularnosti

Državni odvjetnik William P. Barr poručio je u ponedjeljak tužiteljima da mogu istraživati navode o …