Ponedjeljak , listopad 26. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Vatikan poručio da blaženi Stepinac neće biti proglašen svetim bez suglasnosti Srpske pravoslavne crkve

Vatikan poručio da blaženi Stepinac neće biti proglašen svetim bez suglasnosti Srpske pravoslavne crkve

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u intervjuu za Glas koncila , između ostaloga, govorio je i okanonizaciji blaženoga kardinala Stepinca. On je rekao da “Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja”.

Na pitanje je li došao taj trenutak, kardinal Parolin je rekao: “Ne čini mi se da ima novina u odnosu na ono što je već rečeno u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu: Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja. Smatram da je u srži o tome riječ. To zahtijeva strpljivost i od Crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i s velikom željom iščekuje tu kanonizaciju. Mislim da ste to i vi jako dobro rekli: tu gestu koja se posebno tiče jedne Crkve valja promatrati u kontekstu čitave Crkve, a Papa treba upravo voditi računa o toj općoj viziji”.

Također, odgovarajući gdje se, po njegovom mišljenju otvara prostor za dijalog Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve i koje je to neriješeno pitanje u koje bi trebalo uložiti dodatne napore, državni tajnik Svete Stolice je rekao: “Mislim da je Papa izabrao metodologiju nastojanja da se približe stajališta, i kada je riječ o pitanju koje razdvaja. Smatram također da je takva metodologija najispravnija. Poznato je Papino stajalište da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevladaju razlike te da se pomire različita stajališta. Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije postigla neki poseban rezultat jer se stajališta nisu približila. No vjerujem da je to put kojim treba ići s obnovljenom voljom. Na završetku susretâ izražena je želja da se dijalog nastavi pa se nadamo da će se to ostvariti i donijeti plodove”.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Miroslav Radman: ‘Imamo 1967 smrti manje nego u istom razdoblju lani’

Cijenjeni hrvatski znanstvenik, akademik Miroslav Radman, za RTL je govorio o epidemiji koronavirusa. Radman je kazao da …